TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort Delicja

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

TORT DELICJA

Ostatnio robiłam ciasteczka delicje które na moim Instagramie zrobiły niesamowitą furorę. Dziś przedstawiam Wam Tort Delicja czyli wersja XXXL ciasteczek. Przepysznie wyszło! Żelka to tylko dwa składniki a smakuje obłędnie dobrze!. I ten mus czekoladowy bez jajek.  Całość naprawdę rewelacja! Polecam Wam bardzo przetstetować.

Przepis na ciasteczka Delicje znajdziecie tutaj: FIT Delicje. Polecam też bardzo pozostałe ciasta z żelką, w różnych smakach. Np. sernik bez pieczenia z żelką brzoskwiniową lub FIT sernik z żelką rabarbarową

TORT DELICJA

Biszkopt

Żelka pomarańczowa

Mus czekoladowy

Biszkopt - spód Tort Delicja

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.

Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Następnie, ciągle miksując, dodać w odstępach oba żółtka. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Na koniec w trzech turach dodać mąki, starając się to robić bardzo ostrożnie by masa jak najmniej opadła.

Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc z piekarnika, opuścić w formie na blat, mniej więcej z  30-40 cm. Zostawić, do całkowitego ostudzenia.

Żelka pomarańczowa

Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zblendować np. mikserem ręcznym. Galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml wody. Dodać sok z pomarańczy i mus pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić, aż galaretka zacznie tężeć.

Mus czekoladowy i złożenie: TORT DELICJA

Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą) wodą i energicznie wymieszać do pełnego rozpuszczenia się żelatyny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, starając się nie podgrzać jej za bardzo. Ubić zimną śmietanę z cukrem. Do czekolady dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie mieszając, połączyć ze śmietaną.

Biszkopt ułożyć w tortownicy do góry nogami. Wyłożyć na biszkopt tężejącą żelkę. Wyrównać i schłodzić chwilę, by masa lekko stężała. Z wierzchu przykryć musem czekoladowym. Wyrównać i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, do pełnego stężenia musu i galaretki

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

tort delicja
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 Responses

  1. Witam, czy jest wg Pani szansa żeby zastąpić czymś kremówkę? Tak żeby tort był bezmleczny? Słyszałam o bitej śmietanie z mleka kokosowego ale nie próbowałam jeszcze.

  2. Witam, czy galaretka proszek ma być pomarańczowa? Czy żelka nie wychodzi zbyt cierpka bez cukru? Pewnie to też zależy od pomarańczy?

    1. Galaretka jest na tyle słodka że mocno równoważy smak. Dobrze jest jednak spróbować galaretkę przed stężeniem i jeśli rzeczywiście będzie zbyt cierpka przez zbyt kwaśne pomarańcze to można dodać trochę więcej cukru do masy czekoladowej. U mnie nie było to potrzebne, ale warto to zawsze sprawdzić i dopasować pod swoje preferencje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g