- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 23 marca 2022
TORT DELICJA
Ostatnio robiłam ciasteczka delicje które na moim Instagramie zrobiły niesamowitą furorę. Dziś przedstawiam Wam Tort Delicja czyli wersja XXXL ciasteczek. Przepysznie wyszło! Żelka to tylko dwa składniki a smakuje obłędnie dobrze!. I ten mus czekoladowy bez jajek. Całość naprawdę rewelacja! Polecam Wam bardzo przetstetować.
Przepis na ciasteczka Delicje znajdziecie tutaj: FIT Delicje. Polecam też bardzo pozostałe ciasta z żelką, w różnych smakach. Np. sernik bez pieczenia z żelką brzoskwiniową lub FIT sernik z żelką rabarbarową.
TORT DELICJA
Biszkopt
- 2 duże jajka
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Żelka pomarańczowa
- 2 pomarańcze
- Ok. 100 g galaretki (waga proszku)
Mus czekoladowy
- 7 g żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 170 g lekko gorzkiej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 20 g cukru drobnego
Biszkopt - spód Tort Delicja
Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Następnie, ciągle miksując, dodać w odstępach oba żółtka. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Na koniec w trzech turach dodać mąki, starając się to robić bardzo ostrożnie by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąc z piekarnika, opuścić w formie na blat, mniej więcej z 30-40 cm. Zostawić, do całkowitego ostudzenia.
Żelka pomarańczowa
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą zblendować np. mikserem ręcznym. Galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml wody. Dodać sok z pomarańczy i mus pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Odstawić, aż galaretka zacznie tężeć.
Mus czekoladowy i złożenie: TORT DELICJA
Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą) wodą i energicznie wymieszać do pełnego rozpuszczenia się żelatyny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, starając się nie podgrzać jej za bardzo. Ubić zimną śmietanę z cukrem. Do czekolady dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie mieszając, połączyć ze śmietaną.
Biszkopt ułożyć w tortownicy do góry nogami. Wyłożyć na biszkopt tężejącą żelkę. Wyrównać i schłodzić chwilę, by masa lekko stężała. Z wierzchu przykryć musem czekoladowym. Wyrównać i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, do pełnego stężenia musu i galaretki
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
9 Responses
Czy ten mus czekoladowy nadaje sie do ozdabania wierzchu za pomocą rękawa cukiericzego?
Nie bardzo, bo on jest na bazie żelatyny.
Witam, czy jest wg Pani szansa żeby zastąpić czymś kremówkę? Tak żeby tort był bezmleczny? Słyszałam o bitej śmietanie z mleka kokosowego ale nie próbowałam jeszcze.
Również nie testowałam takiej. Ale możesz skorzystać z teg przepisu na ciasto bezmleczne (używając olej w miejsce masła). Upiecz ciasto osobno w blaszce identycznej jak biszkopt i po ostudzeniu wyłóż na górę tężejącej żelki. https://www.wysmakowane.pl/przepisy/musowe-ciasto-czekoladowe-bez-cukru-maki-nabialu/
Witam, czy galaretka proszek ma być pomarańczowa? Czy żelka nie wychodzi zbyt cierpka bez cukru? Pewnie to też zależy od pomarańczy?
Galaretka jest na tyle słodka że mocno równoważy smak. Dobrze jest jednak spróbować galaretkę przed stężeniem i jeśli rzeczywiście będzie zbyt cierpka przez zbyt kwaśne pomarańcze to można dodać trochę więcej cukru do masy czekoladowej. U mnie nie było to potrzebne, ale warto to zawsze sprawdzić i dopasować pod swoje preferencje.
Czy ta pomarańcza która ma być zblendowana to że skórką czy obrana i sam miąższ?
Pomarańczę obieramy ze skóry. Można też usunąć grubsze błonki ze środka, ale nie jest to konieczne.
Delicje jak się patrzy – świetny przepis!