- Potrzebny czas: 1 godz 30 min + chłodzenie
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 października 2021
SUSHI NA SŁODKO Z MASĄ ŚLIWKOWĄ
Widzieliście kiedyś takie cudo?! SUSHI na słodko ze śliwkową frużeliną i kakaową żelką! Robi imponujące wrażenie, a wbrew pozorom, wykonanie jest naprawdę proste, więc bez obaw się zabierajcie za robienie.
Niewiele pracy, a składników dosłownie kilka. Śliwki i ryż… to wiadomo 😀 Poza tym, mleko kokosowe, żelatyna, kakao i trochę cukru. Możecie oczywiście użyć zwykły biały cukier, ale ja bardzo polecam spróbować z kokosowym. Nie tylko jest o niebo zdrowszy, ale i ma intensywnie karmelowy smak, przez co super podkręca smak dań.
Sushi, jak to sushi – smakuje jeszcze lepiej jedzone pałeczkami! Obsługa pałeczek naprawdę nie jest trudna i każdy szybko się nauczy. Doznania z jedzenia – bezcenne 🙂 Pałeczki i jednorazowe i wielorazowe znajdziecie tutaj. Osobiście zdecydowanie jestem zwolennikiem wielorazowych. Są i bardziej ekologiczne i oczywiście o niebo ładniejsze. Moje wymarzone to takie. Chyba wpisze je w tym roku do listu do świętego Mikołaja 😉
Lubisz niestandardowe pomysły na podanie „sushi”. Zobacz pomysł na sushi w słoiku. Proste i efektowne. Natomiast z dań kuchni japońskiej bardzo polecam Tobie też łosoś teriyaki. Rewelacyjny!
SUSHI NA SŁODKO Z MASĄ ŚLIWKOWĄ
Frużelina śliwkowa
- 350 g śliwek
- 30 g cukru, np. kokosowego
- 3 łyżki wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
Śmietankowy ryż
- 320 g mleka kokosowego
- 80 ml wody
- 150 g ryżu jaśminowego
- łyżka cukru, np. kokosowego
Kakaowa otoczka
- 80 ml mleka kokosowego
- 20 g kakao
- 80 ml wody
- 5 g żelatyny
SUSHI NA SŁODKO- Wykonanie frużeliny
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka i gotować ok. pół godziny, aż zupełnie się rozpadną i będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę rozpuścić w wodzie. Dodać do śliwek, wymieszać, zagotować i odstawić do ostudzenia.
SUSHI NA SŁODKO- Śmietankowy ryż
Ryż zacząć szykować w połowie gotowania śliwek. Wszystkie składniki włożyć do garnka, Gotować ok. 15 min.
Ryż odstawić przykryty na kolejne 15 min. Po tym czasie rozsmarować go równomiernie na kawałku folii aluminiowej formując prostokąt o szerokości ok. 15 cm i grubość ponad 1 cm. Z jednego, dłuższego boku wyłożyć frużelinę. Zwinąć szczelnie rolkę, owijając ją folią. Schować do lodówki na kilka godzin.
SUSHI NA SŁODKO- Kakaowa otoczka
Żelatynę rozpuścić w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. W osobnym garnuszku rozpuścić kakao w gorącej śmietance. Dodawać stopniowo żelatynę, ciągle mieszając.
Kakaową masę wylać przez sitko na papier do pieczenia, formując prostokąt, szerszy niż uprzednio ten z ryżu. Gdy masa zacznie tężeć, z jednego boku wyłożyć rolkę sushi i zawinąć ją w kakaową masę. Wstawić do lodówki na min godz przed podaniem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Post zawiera linki afiliacyjne do Ceneo.
3 odpowiedzi
Kreatywne sushi:) Wygląda znakomicie i podejrzewam, że smakuje nie gorzej:) Chyba również się skuszę i spróbuję zrobić! Jest duże prawdopodobieństwo, że takie sushi to i moje dziecko zje:D
Kurcze mega odważny pomysł. Bardzo oryginalne. Przy czym takie połączenie może być bardzo ciekawe. Muszę spróbować. Raz użyłam sosu czosnkowego do sushi (w jednej rolce na próbę), ale to była porażka. Od tego czasu trzymam się klasycznych wersji, ale to jest rzeczywiście bardzo ciekawe.
taka deserowa wersja 🙂 Jak dobrze pójdzie to zimę spędzimy w Azji i trzeba było zmobilizować dzieci do nauki jedzenia pałeczkami 😀