Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Domowe krakersy na mące orkiszowej

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

DOMOWE KRAKERSY

Chrupak idealny. DOMOWE KRAKERSY! U mnie zdrowsza wersja na mąkach orkiszowych, ale możecie równie dobrze użyć pszenną. Krakersy można chrupać bez żadnych dodatków lub dodać do sałatki czy zupy. My spałaszowaliśmy maczając je w prostym sosie czosnkowym, z dodatkiem ostrego sosu chilli.

Więcej pomysłów na słone ciasteczka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na SEROWE KRAKERSY. Z pewnością to mniej zdrowa wariacja na domowe krakersy, ale absolutnie przepyszna! Polecam Tobie też bardzo pogacze serowe, czyli węgierskie serowe ciacha.

Wolisz zdrowszą opcję? A co powiesz na Bananowe ciasteczka konopne?? 

DOMOWE KRAKERSY - SKŁADNIKI

DOMOWE KRAKERSY - WYKONANIE

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, mak, sezam, sól, mąkę i proszek do pieczenia). Wlać wodę i olej. Ciasto zagnieść, do powstania jednolitej, zwartek masy. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dolej odrobinę wody lub dosyp trochę więcej mąki.

Następnie ciasto należy rozwałkować cienko (na grubość ok. 2-3 mm) i pokroić na niewielkie trójkąty, o boku ok. 3-4 cm). Wyłożyć na blachę piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia. Odstępy między ciasteczkami nie są konieczne Krakersy troszkę urosną do góry, w bok minimalnie. Piec w 180 stopniach C przez ok. 12 min, aż krakersy zaczną się leciutko rumienić, ale nie będą spalone. Zbyt długo pieczone zrobią się gorzkie, więc warto pod koniec pieczenia monitorować stan naszych krakersów.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Domowe krakersy prosty szybki przepis
Zdrowe domowe krakersy na mące orkiszowej

Wypróbuj też koniecznie:

Serowe krakery
SEROWE KRAKERSY
węgierskie pogacze serowe
POGACZE SEROWE
przepis na szybkie ciasto

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami