
- Potrzebny czas: 25 minut
- Porcja: 6 średnich słoików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 19 sierpnia 2022
DOMOWE KRAKERSY
Chrupak idealny. DOMOWE KRAKERSY! U mnie zdrowsza wersja na mąkach orkiszowych, ale możecie równie dobrze użyć pszenną. Krakersy można chrupać bez żadnych dodatków lub dodać do sałatki czy zupy. My spałaszowaliśmy maczając je w prostym sosie czosnkowym, z dodatkiem ostrego sosu chilli.
Więcej pomysłów na słone ciasteczka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na SEROWE KRAKERSY. Z pewnością to mniej zdrowa wariacja na domowe krakersy, ale absolutnie przepyszna! Polecam Tobie też bardzo pogacze serowe, czyli węgierskie serowe ciacha.
Wolisz zdrowszą opcję? A co powiesz na Bananowe ciasteczka konopne??
DOMOWE KRAKERSY - SKŁADNIKI
- 80 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 15 g maku
- 15 g jasnego sezamu
- płaska łyżeczka soli pełnoziarnistej
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml wody
- 35 ml oleju rzepakowego
DOMOWE KRAKERSY - WYKONANIE
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, mak, sezam, sól, mąkę i proszek do pieczenia). Wlać wodę i olej. Ciasto zagnieść, do powstania jednolitej, zwartek masy. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dolej odrobinę wody lub dosyp trochę więcej mąki.
Następnie ciasto należy rozwałkować cienko (na grubość ok. 2-3 mm) i pokroić na niewielkie trójkąty, o boku ok. 3-4 cm). Wyłożyć na blachę piekarnika, wyścieloną papierem do pieczenia. Odstępy między ciasteczkami nie są konieczne Krakersy troszkę urosną do góry, w bok minimalnie. Piec w 180 stopniach C przez ok. 12 min, aż krakersy zaczną się leciutko rumienić, ale nie będą spalone. Zbyt długo pieczone zrobią się gorzkie, więc warto pod koniec pieczenia monitorować stan naszych krakersów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.


