Autor Wysmakowane 8 września 2017
Pomysł na szybki, sezonowy obiad w domu czyli kasza z sosem kurkowym i jakiem sadzonym. Do dania wykorzystałam mój ulubiony sos kurkowy, który pozostał mi po obiedzie z poprzedniego dnia. Wystarczyło tylko ugotować kaszę gryczaną, a pod koniec jej gotowania podgrzać kurki i usmażyć jajko sadzone. Już tylko posypka z natki i świeżo zmielonego pieprzu i obiad gotowy. Nawet razem z szykowaniem sosu od podstaw, całość nie powinna zając więcej niż 20 minut.
Kasza z sosem kurkowym i jakiem
- 50 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
- 3 pełne łyżki sosu kurkowego
- jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- odrobina tłuszczu do usmażenia jajka
- łyżeczka posiekanej natki
Oczyścić i posiekać kurki (bardzo polecam ten sposób mycia kurek). Nastawić do ugotowania kaszę w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykorzystać czas gotowania kaszy na przyszykowanie sosu. Około 6 minut przed końcem czasu gotowania kaszy rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i usmażyć jajko sadzone. Oprószyć jajko solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć kaszę, polać sosem. Na wierzchu wyłożyć w całości jajko smażone i obsypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką. Podawać od razu.
Wypróbuj też inne pomysły na dania z wykorzystaniem kurek: sezonowe i kolorowe Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora oraz mój popisowy podpalany Makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 odpowiedzi
Ale tu pyszniutko u Ciebie,mniaaam 🙂
Joasiu dziękuje Ci pięknie i zapraszam częściej 🙂
Swietny przepis, musze wyprobowac:)
Dziękuje i polecam 🙂
Bardzo lubię takie przepisy, prosto, bez kombinacji, ale wszystko co ma być jest 🙂