Przepisy

Więcej

Porcja
1 osoba
Trudność
Łatwy
Porcja1 osoba
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kasza z sosem kurkowym i jakiem

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pomysł na szybki, sezonowy obiad w domu czyli kasza z sosem kurkowym i jakiem sadzonym. Do dania wykorzystałam mój ulubiony sos kurkowy, który pozostał mi po obiedzie z poprzedniego dnia. Wystarczyło tylko ugotować kaszę gryczaną, a pod koniec jej gotowania podgrzać kurki i usmażyć jajko sadzone. Już tylko posypka z natki i świeżo zmielonego pieprzu i obiad gotowy. Nawet razem z szykowaniem sosu od podstaw, całość nie powinna zając więcej niż 20 minut.

Kasza z sosem kurkowym i jakiem

  • 50 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 3 pełne łyżki sosu kurkowego
  • jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • odrobina tłuszczu do usmażenia jajka
  • łyżeczka posiekanej natki

Oczyścić i posiekać kurki (bardzo polecam ten sposób mycia kurek). Nastawić do ugotowania kaszę w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wykorzystać czas gotowania kaszy na przyszykowanie sosu. Około 6 minut przed końcem czasu gotowania kaszy rozgrzać mocno tłuszcz na patelni i usmażyć jajko sadzone. Oprószyć jajko solą i pieprzem.

Na talerz wyłożyć kaszę,  polać sosem. Na wierzchu wyłożyć w całości jajko smażone i obsypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką. Podawać od razu.

Kasza z sosem kurkowym i jakiem sadzonym

Wypróbuj też inne pomysły na dania z wykorzystaniem kurek: sezonowe i kolorowe Kaszotto z polędwiczką i letnimi warzywami w postaci fasolki szparagowej, papryki i pomidora oraz mój popisowy podpalany Makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami