
Autor Wysmakowane 1 grudnia 2022
DESKA ROZMAITOŚCI NA PRZYJĘCIE
Deska rozmaitości na przyjęcie idealna do podania nawet na świąteczny stół. Wszystko tu jest pycha! Dobrej jakości oliwki i sery, brukselki pieczone zaprawie z tymianku i niczym wisienka na torcie: NIESAMOWITY STEK Z GENIALNEJ JAKOŚCI POLĘDWICY WOŁOWEJ, oczywiście posiekany na cienkie plasterki. Jak się dzielić, to się dzielić!
Stek przyleciał prosto z USA U.S.Beef, sprowadzany przez BBQ.PL . To właśnie w sklepie na BBQ.PL kupicie steki totalnie wyjątkowej jakości, jedynie z najlepszych hodowli na świecie. Myślę, że nie wyrażę tego lepiej, więc po prostu zacytuję mojego męża…znowu 😉 „ Weź zapamiętaj gdzie zamawiałaś te steki i tylko tu już kupuj”.
A teraz zabieramy się za szykowanie. Deska rozmaitości na przyjęcie – to naprawdę bardzo proste. Efekt WOW gwarantowany, tylko koniecznie musicie zadbać o świetną jakość składników. Steka na pewno, bo gumowy kawałek mięsa na nikim wrażenia nie zrobi, chyba że negatywne 😉
Zobacz też inne Wysmakowane pomysły co możesz zrobić z dobrej jakości wołowiną pod tagiem: WOŁOWINA. Co powiecie na przepyszne burgery wołowe ? A może skusicie się na delikatne pulpeciki po włosku lub na Chilli con carne jak z Meksyku?
DESKA ROZMAITOŚCI NA PRZYJĘCIE
POLĘDWICA WOŁOWA
- 2 steki po ok. 220 g
- 1/2 limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
BRUKSELKA
- ok. 20 brukselek
- niecała łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki tymianku
- duży ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
DESKA ROZMAITOŚCI NA PRZYJĘCIE
- 1 surowa brukselka
- oliwki
- ulubione sery dobrej jakości np. camembert, parmezan, grana padano, cheddar, brie, roquefort czy inne ulubione
- paluszki grissini
- szynka parmeńska lub inna suszona
- OPCJONALNIE: różne wędliny np. salami, kabanosy, chorizo itd/ orzechy/ winogrona
KROK I: 1 GODZ WCZEŚNIEJ: Marynujemy mięso.
Do miski wycisnąć sok z limonki. Czosnek rozetrzeć/ zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez prasę. Czosnek razem z sosem rybnym, sosem sojowym i olejem dodać do limonki. Wymieszać. Do marynaty włożyć steki. Dokładnie natrzeć je marynatą i zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę.
KROK 2: 30 MIN WCZEŚNIEJ: Pieczemy brukselkę.
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści jeśli są nieświeże/ zgniłe. Brukselkom podciąć ogonki i je opłukać. Większe brukselki przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości. Obficie posolić, po czym brukselki wymieszać z oliwą, czosnkiem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wyłożyć na blachę i piec przez 30 min w 180 stopniach C. W połowie pieczenia warto poobracać brukselki na drugą stronę, żeby równomiernie się zarumieniły.
KROK 3: 10 MIN WCZEŚNIEJ: Smażymy steki
Smażymy steki na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po 2 minuty na stronę jeśli chcecie osiągnąć taki efekt jak na zdjęciu. Steki zdjąć z patelni i odłożyć na bok na minimum 10 minut. W tym czasie naszykować deskę.
KROK 4: DESKA ROZMAITOŚCI NA PRZYJĘCIE
Oliwki ponadziewać na wykałaczki i wbić w połówkę surowej brukselki. Do mini miseczki wylać dowolny dip. Dookoła rozłożyć różne sery, więcej oliwek i rzodkiewki. Paluszki grissini owinąć szynką parmeńska. Na deskę wyłożyć upieczone brukselki. Steki pokroić na cieniutkie plasterki. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć na deskę. Podawać.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

PARTNERZY WPISU:

